Isı Değiştiricisi Tasarımı
Kraft Mühendislik olarak;
Bir prosese termodinamik bir eleman veya komple sistem tasarlarken, öncelikle işletmelere proses koşullarında teknik bir keşif gerçekleştirmemiz gerekir. Termal akışkandaki sıcaklık, basınç, debi gibi özellikler ile ortam koşulları, yerleşim planı ve akışkanların termofiziksel özelliklerinin belirlenip, eşanjör tipini tayin ederek modelleme sürecini başlatmış oluruz. Bunun için saha keşfinde cevaplamamız gereken bazı soruların içerisinde bulunduğu, uluslarası normlardan öğrendiğimiz tecrübelerin derlemelerinden oluşan, ısı değiştirici tasarım kriterlerine bakmamız gerekir.
Bu teknik kriterler;
Bugüne kadar yaptığımız her projenin sonunda ortaya koyduğumuz ürünlerin, taahhüt ettiğimiz değerlerin, verdiğimiz tüm hizmetin, bir sonraki siparişinde daha kalite nasıl olur sorusunu cevaplamak üzere yaptığımız kalite ve öz değerlendirme raporlarından çıkarılmış önemli kayıtlardır.
Arşivimizdeki yüzlerce ısı değiştirici projemizin verdiği deneyimle, benzer şartlar için tarafımızdan çizilmiş bir modeli örnek olarak alarak, model, boyut ve proje dizaynı çalışmalarımızı başlatırız.
Benzersiz olan taleplerde ise, genelde gövde borulu modelde iç dizayn ve serpantin modelini değiştirerek farklı ısı transfer simülasyonlarını müşterilerimize sunmakta ve deneyim elde etmekteyiz. Ancak farklı proses şartlarında pratik birkaç dokunuş ile çok daha ekonomik tasarımlar ile müşterilerimize faydalar sağlayabiliyoruz. Örneğin Adana AOSB’de bir fabrikaya kazanlardaki kül alma helezonlarının yapraklarına serpantin sararak, ihtiyaç olan kül sıcaklığını sağlamış bulunmaktayız.
Ancak genel olarak ısı değiştirici tasarımı yapmak için aşağıdaki sorulara cevap arayarak işimize başlarız.
- Eşanjör proseste hangi termal işlevin kullanımı için istenmektedir? ( yoğuşma/ buharlaşma )
- Prosesin farklı aşamalarında hangi basınç ve sıcaklık limitleri kullanılacak, çalışma şartları nelerdir?
- Termal akışkanın akış kapasitesi ve termofiziksel özellikleri nedir? (debi, yoğunluk, viskozite,vb.)
- Proseste ani sıcaklık değişimleri oluyor mu? Hızlı ısı transferleri termal gerilmelere sebebiyet vereceğinden ünite malzemesi seçimine, armatür yerleşimine ve genleşme hesaplarına çok dikkat edilmesi gerekir.
- Ünitenin çalışacağı ortamda aşındırıcı dış etkenler mevcut mu? Ünite için ayrılan alanda rezonans oluyor mu?
- Isı üniteleri tasarımı re-montaja uygun mudur? İşletmenize bağlı olarak; kolay temizlenebilir bir eşanjör sistemi modeli seçmek daha faydalı olabilir. Onarım kolaylığı da sistem tasarımında dikkat edilmesi gereken bir faktördür.
- Tesisat ve armatür dizaynını standartlara göre yerleştirmeli ve ısı transfer prosesi ve detaylarını izleyebilmek için bazı izleme kollektörlerini de sisteme dahil etmek gerekebilir.
- İşletme içerisinde mevcut yardımcı üniteler var mıdır ? (soğutma kulesi suyu, soğutma suyu, soğutulmuş su, buhar, kızgın yağ…) Ünitenin kurulacağı yerden, bu yardımcı ünitelere erişme imkanı var mı?
- İhtiyaç olan ısı transferi sistemi tasarımında, istenen ünite için yerleşim yapılırken, prosesteki mevcut alan sınırlamaları yüzünden istenen model pek kullanışlı olmayabilir ve hatta sığmayabilir. Bu yüzden en doğru sistemi tasarlamak ve ihtiyaçlarınızı tam olarak teşhis edebilmek için, talep olunan üniteye yerinde karar verilmelidir.
Ünite, mevcut sistemin ısı transferini karşılasa bile, ileriki bir zamanda geliştirmeye ve genişletmeye uygun olmalıdır. Modellemeye veya ölçeklendirmeye başlamadan önce mutlaka prosese teknik keşifte bulunulmalı. Teknik keşifte, yer seçimi yapılırken belki işletmenizde başka bir ısıyı ihtiyaçlarınız için daha verimli ve daha ekonomik kullanmak için başka bir ısı değiştiricisi tasarlayabiliriz.
Bunca kritere ve son derece sıkıcı hesap detaylarıyla sizi meşgul etmemek için 20 yıldır durmadan çalışıyoruz. Bilgi ve tecrübelerimizi geliştirmek adına Dünya normlarını sürekli takip ediyor, uyguluyor ve mükemmel kalite uğruna tekniğimizi bu inovatif sirkülasyonda güncelliyoruz.